Coventry gebed voor Vrede en Verzoening

Het Coventry gebed voor Vrede en Verzoening vindt sinds mei 2014 ook elke vrijdag om plaats in Wageningen, in de dagkapel van onze Johannes de Doperkerk .Op meer dan 160 plaatsen in de wereld wordt iedere vrijdagmiddag om 12.00 uur in een vergelijkbare vorm een gebedsviering voor Vrede en Verzoening gehouden, waardoor mensen zich over de hele wereld met elkaar verbonden weten.

Het gebed is na de 2e Wereldoorlog ontstaan in de Engelse stad Coventry. Daar werd in november 1940 tijdens het bombardement op de stad ook de St. Michaels kathedraal verwoest. De inwoners van Coventry weigerden zich na het Duitse bombardement op hun stad en de verwoesting van hun kathedraal te laten meeslepen in de orgie van wraak en gewelds denken die Europa in de jaren daarna in de ban hield. Zij zochten contact met verwoeste Duitse steden zoals Kiel, Dresden en Berlijn. Zo ontstond het initiatief tot een voortdurend gebed voor Vrede en Verzoening. Over de hele wereld is daarna de “cross of nails” beweging ontstaan, genoemd naar het kruis van spijkers uit het dak van de verbrande kathedraal van Coventry (www.crossofnails.org).

Wageningen, Stad van de Bevrijding, heeft ook onder het oorlogsgeweld geleden. De Grote Kerk liep tot tweemaal toe grote schade op, onze Johannes de Doperkerk verloor zijn toren en de Doopsgezinde Kerk en de synagoge werden volledig verwoest. De werkgroep Coventry gebed van KerkNet Wageningen zorgt met een groep van twaalf voorgangers, die afwisselend de gebedsviering leiden, dat het gebed wekelijks kan plaats vinden.
Plaats: dagkapel van de Johannes de Doperkerk.
Tijd: vrijdag van 12.00-12.20u

Contactpersoon Martin Keijbets. e-mail: