Hierbij enkele berichten over onderhoudswerkzaamheden van onze kerk.

Ruim 70 jaar geleden werd door beschietingen vanaf Grebbeberg de muren getroffen door granaatinslagen. Hierdoor werden stukken steen van de muren vernield. Na jaren van verwering, vocht en kou ontstonden in het voegwerk onkruid en kleine plantjes waardoor het voegwerk en stenen los liet. De buitenmuren aan de westzijde van de kerk (de kant van de binnenstad) zijn gerestaureerd door de monumentenwacht.
Ook het grote roos venster,...

...ingevuld in 1963  en de schepping symboliseert, had hier sterk onder te lijden gehad. Er is veel hersteld, daar waar nodig was. Enkele bakstenen, die wel beschadigd waren maar geen verdere schade aan de muren veroorzaken, zijn zo gebleven. Volgend voorjaar wordt de voor- en achterzijde gerestaureerd.

 

Kroonluchters:

In onze kerk hangen 3 koperen kroonluchters, 1 grote met 30 kaarsen en 2 kleinere met elk 16 kaarsen . Deze dateren uit de eerste helft van de 17e eeuw en zijn afkomstig uit de oude Sint Bavo te Haarlem en werden in 1854 door Baron van Lamsweerde aan de oude parochiekerk geschonken.
Het was al enkele jaren geleden dat deze schoongemaakt en gepoetst waren. Een aantal nijvere parochianen met de hulp van een aantal vrijwilligers hebben de kroonluchters van de draagstangen gehaald, uit elkaar gehaald, schoongemaakt en weer met koperpoets behandeld waardoor ze weer mooi glimmen en weer netjes opgehangen. Hulde voor deze vrijwilligers.

 

 

Natuurstenen blokken in de bogen van de kerk:

Omstreeks 1965 werden de natuurstenen blokken in de bogen van de kerk , die toen wit waren, onder geschilderd  met een bruine verf. Vorig jaar werd er begonnen met het overschilderen van deze blokken met een lichtwit/ grijze kleur. In deze zomervakantie werd gestart met de blokken in de hoge bogen. Hiervoor stonden de schilders ( vrijwilligers)  tot op een hoogte van 23 meter in een bakje van de hoogwerker. Eerst werden de stenen schoon gemaakt, de groene geglazuurde steentjes met afbijt behandeld om vervolgens de blokken weer in een lichte kleur over te schilderen. Er wordt geprobeerd om dit voor 10 september klaar te hebben. Tevens werd ook het grote beeld van St. Johannes de Doper schoongemaakt en de afbeeldingen van de evangelisten. Ook voor deze vrijwilligers onze dank.

 

Heeft u interesse in klus- en onderhoudswerk in onze kerk?
Neem gerust contact op met Cor Giesen e-mail: