RK Wageningen

Zondag, 1 augustus 2021

Franciscusweek terugblik zondag 4 oktober

Sfeervolle familieviering op de feestdag van Franciscus van Assisi en Werelddierendag!

 

Tegen 10 uur kwamen velen naar de viering in Wageningen om samen de familieviering “Franciscus en de vogels” te vieren. Guido Dieteren werd in de viering bijgestaan door Cora en Christel, beide dames zijn de organisatoren van de Franciscusweek.

De viering begon met de binnenkomst van de kinderen die allen met een kaarsje in de hand in processie naar voren kwamen gelopen. De kaarsjes werden geplaatst voor het altaar op een speciaal tafeltje met een mooie grote afbeelding erop van Franciscus met de vogels.

Hierna volgde het aansteken en de zegening van de speciale Franciscuskaars.

 

Na het voorlezen van het levensverhaal van Franciscus door Cora werden de kinderen uitgenodigd om naar voren te komen met hun knuffel. Zij mochten gaan zitten op de traptreden van het altaar. Christel ging bij hen zitten om het mooie verhaal van Franciscus met de vogels voor te lezen. Alle kinderen waren heel aandachtig, een mooie gebeurtenis om mee te maken. Het verhaal van Franciscus en de vogels is te vinden op onze website: http://rkwageningen.nl/franciscusweek/zondag-4-oktober/vogelpreek

Er zijn vele foto’s gemaakt tijdens de viering en daarin is te zien hoe de kinderen nog veel meer betrokken werden bij deze viering.

 

Na de viering waren achter in de kerk bij de koffie, thee en limonade heerlijke lekkernijen, zoals de Jacobakoekjes en Franciscuskoek. Recept kunt u ook vinden op onze website: http://rkwageningen.nl/franciscusweek/zondag-4-oktober/jacobakoekjes 

Hoe gezellig het ook was, er stond nog meer op het programma, want men kon deelnemen aan een wandeling door de Uiterwaarden met onderweg bezinnende momenten. De wandelaars hebben mogen genieten van de mooie natuur met onder andere mooie dwarsfluit muziek. -Wat klinkt dat betoverend zo midden in de natuur!- Vervolgens een stukje in stilte wandelen en daardoor ervaren wat er dan bij je binnenkomt uit de natuur zoals het fluiten van de vogels, de kerkklok, de wind langs je gezicht. Heel even stil staan en jezelf “aarden” om daarna bewuster weer door te wandelen. Het ontwijken van koeienvlaaien, het passeren van de koeien en kalveren die daar heerlijk liggen in het gras, het ontdekken van mint, rozenbottel, monnikskap en niet te vergeten gewoon gemaaid gras langs de weg. Allemaal ontdekkingen om heel even bij stil te staan, waar je normaalgesproken snel aan voorbij gaat.

 

Bij terugkomst op het pleintje bij de kerk, bleek dat de groep met volwassenen eerder terug was dan de groep met de kinderen. Een verslag van de wandeling met de kinderen staat elders op deze webpagina.

Daarop wachtend en nog wat napratend over de wandeling, mochten we genieten van muziek en zang uit de kerk. Over bezinnende momenten gesproken…

 

Geniet van de foto’s van deze dag!

Christel en Cora heel erg bedankt voor deze mooie start van de Franciscusweek!

 

Henny

 

 

Verslag 2: Gezinszondag 4 oktober 

Op 4 oktober is de gezinszondag gevierd met een gezinsviering in de kerk, die in het teken stond van de Heilige Franciscus van Assisi. De kinderen hadden hun knuffels meegenomen naar de kerk. De speelgoeddieren kregen een plaats rondom een boompje , waar de kinderen samen luisterden naar de vogelpreek van de H. Franciscus. De boodschap van deze preek van Franciscus aan de vogels, maar natuurlijk ook aan ons, mensen, is dat je je geen zorgen hoeft te maken over de dag van morgen, want God zorgt immers voor je. Als je je niet de hele tijd druk loopt te maken over de vraag of je morgen wel genoeg eten of genoeg kleren zult hebben, houd je tijd over om de dingen te doen die God van je vraagt. Bijvoorbeeld om mensen te helpen die je hulp goed kunnen gebruiken. En God helpt je daarbij en zorgt ook voor jou.  

Voor de Heilige Franciscus was de zorg voor de zieke en arme mensen heel belangrijk. Hij hield trouwens niet alleen van mensen, hij hield ook van alle andere schepselen in de natuur. Niet voor niets is de dag na zijn sterfdag (3 oktober) uitgeroepen tot dierendag, de dag waarop we extra aandacht besteden aan onze dieren. 

De komende week is het Franciscusweek in Wageningen, en dan kunnen we nader kennis maken met de Heilige Franciscus, zijn levenswijze en zijn boodschap. Vandaag hebben we hiermee een klein begin gemaakt, door tijdens een wandeling in de uiterwaarden te ontdekken wat er zoal te zien, te horen, te ruiken, te proeven en te voelen is in de natuur. Misschien hebben we dingen ontdekt die we nog niet wisten. Misschien hebben we een beetje de blijheid en dankbaarheid van Franciscus ervaren bij het ontmoeten van al die schepselen onder die vandaag zo zonnige hemel. In ieder geval hebben we van alles verzameld, met allerlei vormen, kleuren en geuren, van heerlijk ruikende watermunt tot eveneens heerlijk ruikende koeienpoep en een heel klein kikkertje!

En die natuurschatten hebben we aangeboden aan een Franciscaanse broeder, die zich ophield bij de resten van het oude kasteel dat eens in Wageningen heeft gestaan. Je vindt daar nu een soort van tuin, waar de Franciscaanse broeder Henk heel goed voor zorgt.

Broeder Henk heeft ons nog van alles verteld over de Heilige Franciscus, dus het was een interessant en leerzaam bezoek! Broeder Henk was blij met alles wat we voor hem meebrachten. Hij ervaart nu ook een stukje Wageningse uiterwaarden in zijn vrij besloten tuin. Als dank voor ons bezoek kregen alle kinderen een zakje met bloemzaden mee. Die moesten ze nog wel gaan zoeken tussen de planten, want broeder Henk was vergeten waar hij alle zakjes had gelaten…….. 

En als de kinderen de bloemenzaden volgend voorjaar eenmaal hebben gezaaid, dan moeten ze natuurlijk goed zorgen voor al die plantjes! 

 

Secretariaat

Bergstraat 17
6701 AB Wageningen
0317 - 747111
Email 

 

Bereikbaarheid
Ma t/m vr van 10:00 – 12:00
In spoedgevallen:
06 - 16 77 77 05 (24 uur /7 d)

ICC (English)

Parochieblad

Copyright © 2021 RK Wageningen. Alle rechten voorbehouden.