RK Wageningen

Maandag, 19 april 2021

Franciscusweek terugblik zaterdag 26 september

Met 30 mensen naar Franciscaans Megen: gastvrijheid, geraakt en geïnspireerd!

 

Zaterdagmiddag was het verzamelen op een parkeerplaats om vervolgens gezellig met elkaar richting Megen te rijden. Het was een mooie rit die wegens een wegomlegging ons voerde over de dijken langs de Maas. Dit gaf ons schitterend uitzicht over de weides en landerijen.

Aangekomen in Megen wachtten we op elkaar op een parkeerplaats in de zon. Hier kregen we informatie van Christel over het verloop van de middag, waarna we te voet naar het klooster liepen.  Hier werden we op de stoep voor het klooster warm welkom geheten door Franciscanen broeders Loek Bosch en Hans-Peter Bartels.

 

Loek Bosch heeft ons in de kerk op een prettige wijze verteld over de geschiedenis van het klooster in Megen. Aangevuld met verhalen over Franciscus, Clara,  Antonius van Padua en Everardus. We kregen meteen de uitnodiging om ná het bezoek aan de tuin van Hof van Lof zeer zeker even naar het kleine kapelletje te gaan waar Everardus’ graf is geplaatst.

Loek Bosch heeft ons veel uitleg gegeven over de inrichting van het kerkje en wees ons daarbij op de kleinste details en het ontstaan daarvan.

Na deze mooie geschiedenisverhalen – die qua tijdsplanning al aardig uitliepen - nam Hans-Peter ons mee door het klooster. Van alles wat je op de route tegenkwam was wel wat te vertellen; de gangen, vloeren, ramen met glas in lood, de keuken, de eetkamer, de koffiekamer, de boven verdieping, de gebedsruimte achter het kerkorgel en de bibliotheek. Uiteindelijk kwamen we in een koffieruimte waar we voorzien werden van koffie en thee met een heerlijke plak Megense Kruidkoek. Deze kruidkoek was volgens speciaal recept en alleen verkrijgbaar bij het bakkertje in de straat. Tijdens deze koffie/thee pauze kregen we uitleg van een vriendelijke gastvrouw van de Hof van Lof.

Onze gastvrouw had wel een hele dag uitleg kunnen geven over de bloemen en planten die te vinden zijn in de Hof van Lof. Ze heeft ons meegenomen langs vele borders met planten en bomen en heeft ons voorzien van heel veel informatie. Vooral de keuze van de planten en waarom juist die plant op een bepaalde plek staat heeft raakvlakken met het religieuze jaar. Deze informatie is te veel om hier te beschrijven en daarom bij deze een verwijzing naar de website van Hof van Lof : www.hofvanlof.nl 

Als afsluiting van deze inspirerende middag in het klooster en de tuin werd het Zonnelied door iedereen meegezongen.

 

Meer informatie over Franciscaans Megen kunt u vinden op de website:

https://assisiaandemaas.wordpress.com/
http://www.franciscanen.nl/franciscanen/waar-in-nederland/megen
http://www.franciscanen.nl/samen-op-weg/ervaringen/op-bezoek-bij-de-franciscanen-megen

Secretariaat

Bergstraat 17
6701 AB Wageningen
0317 - 747111
Email 

 

Bereikbaarheid
Ma t/m vr van 10:00 – 12:00
In spoedgevallen:
06 - 16 77 77 05 (24 uur /7 d)

ICC (English)

Parochieblad

Copyright © 2021 RK Wageningen. Alle rechten voorbehouden.