RK Wageningen

Dinsdag, 11 mei 2021

Franciscusweek terugblik dinsdag 6 oktober

Inspirende avond met en door Franciscaan Fer van der Reijken 

Dinsdagavond was het dan zo ver: Franciscaan Fer van der Reijken kwam bij ons om een inspirerende avond over de Franciscaanse spiritualiteit te vullen met handreikingen waar je in je eigen leven ook iets mee kunt. Maar eerst kregen we natuurlijk een welkomstwoord door Cora en Christel, waarbij door Cora dit keer de speciale Franciscuskaars aangestoken werd.

Daarna mocht Fer van der Reijken het woord nemen. Hij vertelde ons eerst over zijn eigen levensloop. Hoe hij bij de Franciscanen terecht kwam en wat hij nu dagelijks doet voor La Verna (Franciscaans centrum voor spirituele ontwikkeling).

 

Met vrolijke “ J “ afbeeldingen op een papier legde hij ons uit hoe Franciscus tegen het leven aan keek. Fer legde dan meteen een link naar ons huidige bestaan om bepaalde zaken te verduidelijken, of gaf de ons een overweging mee om daar later nog eens over na te denken.

 

Ook werden de 3 D’s besproken; danken, dragen en dienen.

Hiervoor heb ik een citaat van internet gehaald om het juist te bewoorden:

 

Danken

Danken in het besef dat we het leven niet aan onszelf te danken hebben, maar aan God. Door te danken erkennen we dit en geven we als het ware ons leven aan Hem terug. Danken wil zeggen eer brengen aan Hem die ons het leven heeft geschonken. God is de Gever bij uitstek. Hij heeft ons zijn Schepping gegeven en zijn Zoon. Door God te danken voor alles wat Hij ons gegeven heeft, geven wij in dankbaarheid ons leven als het ware aan hem terug en gaan we daardoor lijken op Hem, naar wiens beeld wij zijn geschapen. 

Dragen

Dragen is het tegendeel van onszelf verheffen en ons ten koste van anderen omhoog willen werken. Voor Franciscus is het belangrijk een ander in zijn broosheid te dragen. Iemand dragen, zoals wijzelf door hem gedragen zouden willen worden als wij in een soortgelijke situatie zouden verkeren. Het is een erkennen dat we van elkaar afhankelijk zijn.

 Dienen

Dienen veronderstelt gehoor geven, gehoorzaamheid. Het is een houding van aandacht in plaats van onverschilligheid.

 

(van website: http://www.ofsnederland.nl/71/Spiritualiteit.html )

 

Deze avond was een perfecte aanvulling op de filmavond. Daar waar men na het kijken van de film toch wel wat vragen had over het leven van Franciscus kon vanavond verder over doorgepraat worden met Fer van der Reijken. Dat was zeer de moeite waard en werd erg gewaardeerd door de aanwezigen.

 

 

 

Secretariaat

Bergstraat 17
6701 AB Wageningen
0317 - 747111
Email 

 

Bereikbaarheid
Ma t/m vr van 10:00 – 12:00
In spoedgevallen:
06 - 16 77 77 05 (24 uur /7 d)

ICC (English)

Parochieblad

Copyright © 2021 RK Wageningen. Alle rechten voorbehouden.