RK Wageningen

Dinsdag, 11 mei 2021

Franciscusweek terugblik donderdag 8 oktober

Stralende opkomst van 41 mensen voor uitleg van het Zonnelied 

Gerard Pieter Freeman, Hoogleraar Franciscaanse spiritualiteit en verbonden aan het Franciscaans StudieCentrum, ging deze avond in op het ontstaan, de uniekheid en de betekenis van het Zonnelied in de tijd van Franciscus maar ook in de onze. Het is bedoeld als lied, maar helaas is de melodie niet bekend. (we hebben dus niet gezongen deze avond). Franciscus heeft het Zonnelied geschreven in de periode 1224-1225 na een periode waarin hij ziek en vertwijfeld was.

Hieronder een foto van een heel mooi uitgewerkte versie van het zonnelied. Het is te bezichtigen in de Verrijzeniszaal.

 

Franciscus schreef dit zonnelied aan het einde van zijn leven vermoedelijk in de lente van het jaar 1225, toen hij zwaar ziek lag in San Damiano en de pijnlijke tekenen van stigmata vertoonde. Het Zonnelied bezingt de schepping in termen van broeder en zuster. Opmerkelijk is dat hij in het loflied niet alleen de mooie aspecten van de schepping weergeeft, maar ook ziekte en zelfs dood een plaats in het leven van de christen weet te geven. (bron: Wikipedia) 

De presentatie van Gerard Pieter “Franciscus’ Zonnelied, toen en nu” was een interessante, verhelderende, informatieve en interactieve avond. Naast alle uitleg van Gerard Pieter over het ontstaan, de betekenissen en het toepassen in het nu, hebben wij als toehoorder ook nog veelgestelde vragen door hem beantwoord gekregen.

Tijdens deze avond werd het zonnelied voor enkelen (waaronder de schrijfster van dit verslag) vooral helderder en leesbaarder doordat duidelijk werd gemaakt welke lieddelen het zonnelied beslaat.

 

Verder verblijden wij u als lezer graag met een mooie muzikale versie van het Zonnelied.

https://youtu.be/RdKQpcIBLTw

 

Betekenis Zonnelied

Schepselen zijn
·         Mooi in zichzelf
·         Nuttig voor de mens

·         Symbool van God

De mens kan als broeder / zuster in nederigheid God loven

 

Secretariaat

Bergstraat 17
6701 AB Wageningen
0317 - 747111
Email 

 

Bereikbaarheid
Ma t/m vr van 10:00 – 12:00
In spoedgevallen:
06 - 16 77 77 05 (24 uur /7 d)

ICC (English)

Parochieblad

Copyright © 2021 RK Wageningen. Alle rechten voorbehouden.