RK Wageningen

Dinsdag, 11 mei 2021

Franciscusweek terugblik woensdag 7 oktober

Franciscus was actief in de aandacht voor zijn naaste, vooral voor de kwetsbare mens. Hij was onderweg en bij de mensen om het evangelie in zijn leven daadwerkelijk vorm te geven. Om dit te kunnen verstaan en volhouden, trok hij zich geregeld terug om te bidden, te mediteren, zich in verbinding te stellen met God en zich zo te laten inspireren.

Op deze avond hebben we het contemplatieve aspect van de Franciscaanse spiritualiteit zelf verkend samen met de Christelijke meditatiegroep, die iedere woensdagavond bij elkaar komt.

We zaten in een grote kring en konden ons richten op een natuurschikking, het kruis van San Damiano en de aangestoken Franciscusweekkaars.

Joost vertelde eerst iets over de achtergronden van de meditatie: wat mediteren is, wie dit doen, wat de traditie hiervan is etc. Daarna lichtte Guus toe hoe je dit in de praktijk doet. Onder andere door je steeds weer te richten op een Godswoord, je te laten voeden door de inademing en los te laten door de uitademing.

Om te schakelen van alle drukte naar de rust luisterden we naar Taizémuziek, werd er een gebed uitgesproken en sprak Christel het gebed uit dat Franciscus bad voor het kruis van San Damiano:

                      Hoogste, roemrijke God,
                      verlicht de duisternis van  mijn hart
                     en geef mij het ware geloof,
                     de gegronde hoop en de onverdeelde liefde,
                     het aanvoelen en de kennis,

                     Heer, om Uw heilige en waarachtige opdracht
                     te kunnen uitvoeren. Amen   

 

Guus begeleidde een ontspanningsoefening. Er klonk rustige meditatieve muziek en de lichten werden getemperd. Zo ontstond een rustige warme sfeer om 25 minuten de stilte intens te kunnen beleven.

Het was weldadig en diverse mensen gaven naderhand aan dat het zo voorbij was en dat het nog wel langer had mogen duren.

De stilte eindigde met mooie muziek. Toen in de kring hand in hand het “Onze Vader” te bidden, ieder op zijn eigen wijze. We zongen het lied om vrede: “Donna nobis pacem”. Vervolgens een slotgebed en afsluitende muziek.


 

De dames achter de bar hadden inmiddels een “thee-buffet” klaar gezet met verschillende soorten thee en Mariakaakjes met rozenbotteljam. Hiervan genietend hebben we met elkaar nagepraat over onze ervaringen tijdens de meditatie.

Secretariaat

Bergstraat 17
6701 AB Wageningen
0317 - 747111
Email 

 

Bereikbaarheid
Ma t/m vr van 10:00 – 12:00
In spoedgevallen:
06 - 16 77 77 05 (24 uur /7 d)

ICC (English)

Parochieblad

Copyright © 2021 RK Wageningen. Alle rechten voorbehouden.