RK Wageningen

Zaterdag, 17 november 2018

St Janstocht zondag 19 juni 2016

Zondag 19 juni kan iedereen weer meelopen met de St Janstocht in Wageningen, vanaf de Grote of St Jans Kerk naar de Westberg. Tijdens de tocht zullen allerlei artiesten van zich laten horen. De tocht, met als motto ‘samen beleven, samen delen’, start op de Markt om 11.30 met koffie en muziek en wordt afgesloten met een gezamenlijke picknick.

De tocht van ca 2 km is geïnspireerd op de oorspronkelijk Rooms-katholieke processie op de dag van St Jan (24 juni). Elk jaar, vanaf de middeleeuwen tot in de 16 e eeuw, hielden Wageningers deze processie. Men liep toen vanaf de St Jans Kerk naar het kleine kerkje gewijd aan Sint Jan, dat destijds nog op de Westberg stond. In 2013, toen Wageningen 750 jaar bestond, blies de St. Janswerkgroep de tocht nieuw leven in. Anno 2016 is de tocht eigentijds: open voor iedereen, van alle gezindten en beschouwingen. 

Muzikanten van Madlot en Andoorn en vlaggendragers zullen voorop lopen. Onderweg en op de Berg zijn korte optredens van het mannenkoor Gregorius, Folkcorn, Andoorn, Internationaal Vrouwenkoor, Wagenings Platform voor levensbeschouwing en religie, Eva Luna en stadsdichter Martijn Adelmund.
Het eerste optreden is bij de St. Johannes de Doper kerk. Het Gregoriuskoor zal daar buiten zingen.

We sluiten de tocht af met een gezamenlijke picknick op de Westberg rond 13.00 uur. Om het motto "samen beleven en delen" invulling te geven nodigen wij alle deelnemers weer uit iets van brood, worsten, kaas, fruit, drank mee te nemen en aan het eind van de tocht te delen. Er zullen tafels en banken zijn, maar het kan handig zijn om ook een picknick-kleed mee te nemen. Er zijn voorzieningen voor rolstoelen. 

Organisatie St Jans-werkgroep, contactpersonen: Bert.Lotz () en Leo Eppink (

Zie ook https://www.facebook.com/StJanstochtWageningen voor de meest recente informatie. 

Sint Janstocht over het oude kerkepad op de Westberg
Foto Van der Poel Media, 2015

Copyright © 2018 RK Wageningen. Alle rechten voorbehouden.