“Jullie hebben niet voor mij gekozen, dat weet ik. Dit is een cadeautje, een verrassing van de bisschop.” Onze net geïnstalleerde pastoor Mauricio Meneses brengt heel de volle Antonius van Paduakerk in Ede aan het lachen en het applaudisseren. “Dit is de kerk, hier zie ik de levende stenen van de kerk. Eén grote familie waarin we allemaal een plekje hebben.”

“Pastoors zijn allemaal verschillend. Ik ben anders dan Henri, te beginnen met de lengte. Hier staat voor jullie een andere pastoor dan Henri, maar één die net als hij bereid is z’n best te doen”, zegt pastoor Mauricio. “Dit is een prachtige, geweldige parochie. Ik weet niet of jullie hetzelfde kunnen zeggen van je nieuwe pastoor, maar daar komen jullie gaandeweg wel achter. Als je mij niet volgen kunt, vraag het mij. Ik doe m’n best, God doet de rest.” ‘Dankbaar voor mijn roeping, voor het vertrouwen van de bisschop, voor het geschenk van God’ begint hij ‘met hoop en vooral met vreugde’ aan zijn taak als pastoor van de H. Titus Brandsma-parochie.

Hij gelooft ‘in de kracht van de organisatie, de communicatie en de dialoog’. “Daarom ben ik blij met het synodaal proces. Als wij een gemeenschap willen opbouwen, moeten we uitgaan van het gemeenschappelijke. Dan zullen de verschillen zich vanzelf oplossen op basis van respect en alles wat ons verbindt.”
In het Engels merkt pastoor Mauricio op ‘te weten wat het betekent een andere taal te leren, te leven in een ander land, outsider te zijn’.

Zout der aarde
In zijn preek spreekt vicaris Hans Pauw over het zout der aarde en het licht der wereld. “Het zout staat op een onbeduidende plek in de winkel, de lichtknop zit soms op een vreemde, verborgen plek. Maar we kunnen niet zonder zuiverend zout en duister-verdrijvend licht. Laten wij de smaakmaker zijn, het licht verspreiden van solidariteit met de hongerige en dakloze. Laat het licht van ons geloof schijnen in de wereld. Een beetje licht, een snufje zout kan genoeg zijn.”

Zes sleutels
Bert Ferwerda, vice-voorzitter van het bestuur, overhandigde onze nieuwe pastoor de sleutels van de zes parochiekerken. Die van Rhenen, binnenkort onttrokken aan de eredienst, zit er helaas niet meer bij. “Christus ons licht, schijn ook vandaag, hier in uw huis”, daalt vanaf de koorzolder (Feniks) en het altaar (Kleurrijk) weldadig over vele honderden hoofden neer.

Dankwoord
De viering is vanuit Ede via Youtube uitgezonden en kan hier worden teruggekeken, deze link start bij het dankwoord.