Op 1 februari kent de Wageningse katholieke geloofsgemeenschap een nieuwe pastor als opvolger van de naar Apeldoorn vertrokken Henri ten Have. Het is Jesús Mauricio Meneses. Hij spreekt inmiddels uitstekend Nederlands: “Het blijkt voor Nederland een lange naam te zijn, maar in Colombia gebruikt men de achternaam van zowel de vader als van de moeder. Men kan mij gerust aanspreken als pastor Mauricio.

Dat is makkelijker. Ik ben geboren in een dorp in het noorden van Colombia. Toen ik zeventien jaar oud was besloot ik de priesteropleiding te gaan volgen. Daarvoor ging ik naar de hoofdstad Bogotá, waar ik filosofie en theologie heb gestudeerd en een groot deel van mijn opleiding heb gehad. In augustus 2014 ben ik naar Nederland gekomen om hier aan de slag te gaan. In Nederland heb ik mijn opleiding afgerond en heb ik in Amersfoort en Hengelo en omstreken mijn stageperiodes gehad. Op 6 mei 2017 ben ik tot diaken gewijd en in november van hetzelfde jaar ben ik in Utrecht tot priester gewijd. Ik voel me een bevoorrecht en dankbaar mens”. Binnenkort neemt Mauricio Meneses afscheid van de geloofsgemeenschap in Amersfoort, waar hij vanaf 2018 heeft gewerkt. Meneses vindt communicatie met iedereen zeer belangrijk. Een goed sociaal contact is voor hem de basis van alles wat je met de ander onderneemt. “In mijn jeugd voelde ik me ook iemand van de nieuwe tijd, maar bewust zonder sociale media. Ik denk dat ik iemand met passie ben, ik kan ergens intens van genieten! Ik houd van dansen, van vrolijkheid, van het leven”. In zijn kinderjaren merkte hij een diep gevoel richting een roeping. “Ik heb daar met niemand over gepraat. Pas aan het eind van het middelbaar onderwijs vertelde ik het. Een roeping is onbeschrijfelijk. Het begint met een innerlijk verlangen. Ik voel me thuis in de kerk, waar ik eerst dacht dat het niets voor mij was. Ja, ik zit er diep in met mijn gevoel!” Hij werkte met plezier in Amersfoort: “Ik zie alles als een groeiproces. Ik ervaar ontmoetingen, gesprekken en vriendschappen uiterst waardevol”. Wat weet hij van Wageningen? “Een mooie internationale stad. Natuurlijk de capitulatie, hotel De Wereld, de universiteit. Ik hoop toe te kunnen voegen dat de kerk een wereldkerk is. Ook al kom je ergens anders vandaan, dan spreek je samen tóch dezelfde taal: eenheid in diversiteit”. 

Herder.. her en der

Een uitdaging vindt hij de grote parochie waar alle plaatsen rond Wageningen bij horen: “Dat is één van de frustraties van pastores. Door de week ben je herder, in het weekend her en der… Daarom is de hulp van vrijwilligers erg belangrijk, onmisbaar! Wij hebben geen tentakels, maar slechts twee handen. We kunnen niet overal aanwezig zijn”. Hij onderkent de leegloop van de kerk: “Het is nu een moeilijke tijd. Hier ligt een uitdaging om mensen te inspireren. De werkelijkheid is groter dan idealisme. Daar moeten we aan werken. Ik wil graag een deel zijn van de oplossing. Ik hoop hier lang te kunnen blijven”. De welkomstviering van Mauricio Meneses is op zondag 5 februari 10.30 uur iin de Antoniuskerk aan de Stationsweg 112, 6711 PZ Ede.

Door Jan Boer