RK Wageningen

Maandag, 19 april 2021

Olga Ortência Max Cavele (9 juni 2015)

Op 9 juni overleed Olga Ortência Max Cavele, 56 jaar oud. Olga werd in 1959 geboren in Mozambique, dat toen nog een Portugese kolonie was. Daardoor begon ze pas laat aan haar lagere school en aan haar sportieve carrière . Na de onafhankelijkheid in 1975, ging ze zelf les geven aan een basisschool. Het land verzeilde in een burgeroorlog, die tot 1992 duurde. Ondanks de burgeroorlog was Olga actief  in de Mozambikaanse vrouwenorganisatie en werkte ze bij een grote textielfabriek in Chimoio   Daar maakte ze kleding en werd ze trainer van de bedrijfsatletiekclub. Ze kreeg 2 dochters en voedde ook de dochter van haar zus op. Op haar 30ste verhuisde ze terug naar Maputo, waar ze directiesecretaresse en atletiektrainer van de CETA Sporting club werd. In Maputo ontmoette ze Herco Jansen,  het begin van een liefde die meer dan 20 jaar mocht duren.

In 2002 verhuisden ze naar Nederland, waar ze moest inburgeren. De immigratieprocedure was moeizaam en af en toe vernederend. Maar met haar gebruikelijke doorzetting leerde ze Nederlands, fietste naar Ede en haalde diploma’s in Zorg en Welzijn. Ze vond een baan bij Rumah Kita. Compassie met anderen sierde haar, zo als altijd: reuze geliefd bij de bewoners van Rumah Kita, bij mensen om haar heen, haar kinderen en haar atletiekvrienden.

Atletiek was een rode draad door haar leven, ze haalde veel hardloopmedailles, rende de Comrades ultramarathon van 90 kilometer in Zuid-Afrika binnen de limiet en richtte de eerste marathonclub van Mozambique op. Ook in Nederland liep ze wedstrijden en marathons.

Tot januari dit jaar trainde ze, maar het ging moeizamer: het bleek dat ze kanker had. Liefdevol is ze thuis verzorgd door echtgenoot Herco, door de thuiszorg en de bezoeken van de vele vrienden. Pastoor ten Have diende de laatste sacramenten toe en pater Aristoteles kwam regelmatig. Op 15 juni namen we in de kerk afscheid van haar, waarna ze in besloten kring gecremeerd werd.

Secretariaat

Bergstraat 17
6701 AB Wageningen
0317 - 747111
Email 

 

Bereikbaarheid
Ma t/m vr van 10:00 – 12:00
In spoedgevallen:
06 - 16 77 77 05 (24 uur /7 d)

ICC (English)

Parochieblad

Copyright © 2021 RK Wageningen. Alle rechten voorbehouden.